top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverNiels Vonk

Relatiegeschenk: 7 tips voor de juiste keuze voor kerst

De bekende vraag: wie regelt het kerst relatiegeschenk? En dan begint de last minute stress. Zo is dit opeens ook onbewust moment dat de ‘loyalty mindset’ aanstaat: met kerst ben je dankbaar voor de relatie.

Natuurlijk is alleen met kerst de dankbaarheid tonen niet een duurzame methode voor lange termijn succes. Maar het is wel een moment waar je bewust iets van kan maken. Hier een aantal tips (voordat je weer een anonieme fles wijn opstuurt).


 

En deze bonus tip geef ik vooraf: blok een dagdeel in je agenda tussen kerst en oud en nieuw. Nu ben je druk met de kerst en het jaar afsluiten. Daarna heb je even de tijd om na te denken: hoe ga ik volgend jaar om met mijn opdrachtgevers. Hoe krijgen we een ‘loyalty mindset,’ hoe gaan we dat structureel aanpakken….

 

1. Elke klant is dierbaar, maar ze zijn niet gelijk

Een fles wijn naar je hele netwerk. Lekker overzichtelijk en je kan weer door. Maar: dit is hét moment om kritisch te kijken naar de waarde van je verschillende klanten, en dat te koppelen aan de waarde van je kerst actie. Zo kan je segmenten te maken. Bovenin je trouwe opdrachtgevers die staan voor veel omzet (of ook andere waarden hebben, zoals referrals geven, energie brengen, etc) En onderin slapende, incidentele opdrachtgevers, zonder een hoog plafond wat betreft CLV.

Wat is bijvoorbeeld de repeat customer rate (RCR), hoe vaak komen ze met business. En daarnaast: wat is hun customer lifetime value (CLV). Hoe lang zijn ze klant? Voor welke omzet staan ze? Wat is de waarde als ze blijven? En mogelijk ook: zit er meer muziek in? Zo investeer je slim daar waar de meeste waarde zit.

2. Timing is everything


Weet je nog, de kerstfeesten met je team? En vaak met cadeaus onder de kerstboom. Juist, cadeaus van relaties, die werden weggegeven op de werkvloer. En zo ging de stagiair dan weg met een prachtig persoonlijk bedoelde B2B cadeau.

kerstkans met een geschenk: 7 tips voor de juiste keuze

Dus timing is everything. Overweeg je cadeau, kerstkaart of actie eens op een ander moment. Om te voorkomen dat het op de grote hoop komt. Bijvoorbeeld eind november (alsjeblieft, voor de feestmaand) of 1st thing in het nieuwe jaar (Gelukkig nieuwjaar, veel succes). Grote kans dat je boodschap dan echt aankomt.


Lees verder onder deze schaamteloze commerciële onderbreking

 
 

3. Voor wie is je echt kerstactie echt waardevol?

Uiteraard stuur je iets naar de manager of directeur die jullie facturen betaalt. Maar bedenk wel, dat is niet degene die elke dag met je samenwerkt. Want wie fluistert er in dat jullie een prettige partner zijn? Het is dus niet alleen de eindbeslisser die bepaalt of je nog lange termijn blijft samenwerken. Investeer tijd om per opdrachtgever de beïnvloeders te identificeren (en overweeg bijvoorbeeld een teamcadeau).

4. Op kantoor of thuis?

Sinds Covid is bij veel organisaties thuiswerken in swung. Waar je jarenlang iets naar de kantoorlocatie kon sturen, is daar nu soms niemand aanwezig. En sturen naar privé adressen voelt toch ongemakkelijk (laat staan naar die adressen te vragen). Dat vraagt om creativiteit. En dan bedoel ik ook echt creativiteit. Want de meerderheid zal een standaard e-mail kaart sturen in de komende drukke periode. En grote vraag of een standaard boodschap echt aankomt in de drukke mailbox…..

5. Geef iets waardevols: kennis

Het structureel toevoegen van extra waarde, dat is een van de pijlers van loyaliteit. En jouw kennis heeft waarde, dus bedenk eens: zijn er workshops, webinars, podcast die je exclusief kan maken voor de teams van je opdrachtgever? Uiteraard zonder commerciële boodschap. En bedenk: wie weet inspireert het ze wel weer tot nieuwe projecten, en drie keer raden bij wie ze die neerleggen….

6. Wees dankbaar en goed voor de naasten

Stel jezelf de vraag ook eens kritisch: wat voegt een kerstcadeau toe aan het leven van de opdrachtgever. Maakt die paraplu of persoonlijke wijnkoeler het verschil? Of kan je iets goeds doen met dat budget? Er zijn genoeg charitatieve initiatieven die je kan steunen. En je netwerk misschien ook vragen mee te doen. Zo zet je opeens een heel andere kerst dynamiek in gang. 

7. Als laatste: maak het persoonlijk waar kan

Grote kans dat je je opdrachtgevers goed hebt leren kennen. Dus er ligt de mogelijkheid om je te onderscheiden met een maatwerk boodschap. In de klantrelatie heb je in een jaar zoveel samen gedaan: successen behaald, geleerd van elkaar, fouten gemaakt (en opgelost), milestones bereikt en meer. Benoem dit eens en geef het jaar zo ook zichtbaarheid en diepgang. 

--

Veel succes dit jaar! En ik weet heus wel, dit artikel had je helemaal niet nodig, want je hebt alles goed geregeld. Maar misschien helpt het een een beetje, daar waar je nog niet over had nagedacht.....


Vergeet de bonustip niet: naar je agenda!

Blok een dagdeel tussen kerst en oud en nieuw. Om eens rustig na te denken over wat jij kan doen om de loyalty van je opdrachtgevers te vergroten in het nieuwe jaar.


----------------------------------------------------------------------------------------------------


Alsjeblieft, een gratis loyalty checklist Nieuwsgierig? B2B Loyalty kan ook jouw partner zijn naar meer en duurzame omzet.


0 weergaven0 opmerkingen

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page