top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverNiels Vonk

Loyalty? Blijf onderscheidend met unieke ervaringen


Zeg eens eerlijk, als je kijkt naar de markt waarin je opereert: ben je echt onderscheidend? Natuurlijk wel een beetje, maar omdat de markt groot genoeg is ook weer niet. En ben je inwisselbaar. Moet je dan je propositie helemaal omgooien? Nee, gelukkig niet, de oplossing ligt heel dichtbij: voeg continu unieke en relevante ervaringen toe bij je klanten…..


Hoge verwachtingen

Veel merken zijn online echt volwassen: de flow voor en na aankoop werkt goed en is professioneel opgezet. Bijvoorbeeld de keurige bevestigingsmails, track-and-trace en een verzoek om een rating. Maar wees eerlijk, omdat iedereen dit doet en dat de verwachting is, lijkt de geleverde dienst of aankoop al snel een commodity. Het is inwisselbaar.


In een andere blogpost besprak ik de Loyalty Loop. Daarin liggen de kansen continu bij het Moment of Inspiration, daar waar de de klant (onverwacht) een nieuwe zoektocht start naar een oplossing.


Onderscheidend


Dus reden te meer om je te onderscheiden met het leveren van continue ervaringen die waardevol zijn voor je klant. Want juist deze ervaringen zijn krachtig en worden vaak onderschat. Hier ligt een kans om je te ontworstelen uit de grote sea of sameness.

De eerste stap is om je processen na aankoop nog eens door te nemen en in deze journey momenten toe te voegen. Bijvoorbeeld bij de start van de samenwerking (feestelijk moment), na 100 dagen (vb gratis rapport en aanbevelingen en inspiratie) en het belangrijkste: met welke content kan je ze continu blijven inspireren?

Stel de juiste vraag

Het is daarom belangrijk om uit te vinden hoe en waar je klanten hun Moments of Inspiration vinden. Hier speelt je klantonderzoek een grote rol in. Maar stel je ook de juiste vragen? Een veelgemaakte fout is dat je in de vragen alleen focust op de fase vlak voor de aankoop: waarom besloot je te overnachten in hotel X in Amsterdam? Die antwoorden liggen dan ook niet bij de inspiratie, die ver daarvoor heeft plaatsgevonden.

De vraag die je WEL moet stellen is: ‘Wat inspireerde jou om Amsterdam te bezoeken?’ Dit antwoord is het startpunt. Iemand die in Amsterdam is voor een event in de RAI heeft een business trip. En dan zijn andere criteria voor het hotel van toepassing (I don’t need a bedroom with a desk, I need an office with a bed). En zo kun je focussen op de specifieke eisen en jouw kansen in deze journey.


Begin met de Loyalty mindset


In een keer je model omgooien is natuurlijk niet mogelijk. Maar start met loyalty op te nemen in de marketing mindset. Daag jezelf en je teams continu uit met deze twee vragen:

  1. Hoe zet jij de Loyalty Loop in om je relaties geïnspireerd te houden, met als doel dat ze weer van jouw merk gebruik maken of te noemen bij vrienden?

  2. Heb je een onderscheidende en waardevolle insteek voor je contentstrategie voor je nieuwe, bestaande klanten, volgers en subcribers?

Loyaliteit? Re-inspire!


Om je klanten in de Loyalty Loop (terug) te krijgen, gaat het dus om het Moment of Inspiration: the journey they never expected to buy something they didn’t even know they needed. Dat is de sleutel voor terugkerende business. Als je je klanten continu weet te inspireren, is de stap naar jouw merk de volgende.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Nieuwsgierig? B2B Loyalty kan ook jouw partner zijn naar meer en duurzame omzet.0 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page